Renault clio R.S.18

Ponedeljek, 15 Januar 2018

Renault Sport je po navdihu ekipe Renault Sport Formula 1 razvil posebno omejeno serijo clia R.S., ki jo zaznamuje še posebej agresiven videz. S tradicionalno črno-rumeno barvno podobo Renaultovih dirkalnikov Formule 1 in oznako, ki namiguje na bolid za sezono 2018, clio R.S. 18 močno cilja na ljubitelje Formule 1 in zbiratelje. K ekskluzivnosti pripomore tudi serijski Akrapovič izpušni sistem.

Nova omejena serija sledi preteklim serijam, s katerimi je Renault zaznamoval svoje uspehe v F1. Renault Sport je črno-rumenega športnika razvil tudi v počastitev lanske 40-letnice sodelovanja Renaulta v Formuli 1.

R.S. 18 značke na prednjih vratih, sive nalepke in novi R.S. dvojni diamant logo na strehi se neposredno nanašajo na Renaultov najnovejši bolid Formule 1. Črni barvi karoserije tvorijo intenziven kontrast prednji spojler, bočne zaščite in sredinski deli platišč,ki so obarvani v značilno Sirius rumeno barvo. Ekskluzivna rešitev za ta model so popolnoma črni napisi na zadku, zadnji difuzor, R.S. logo in Renaultov »diamant«.

Omejena serija odstopa tudi z videzom notranjosti. Letvice pragov imajo poleg R.S. napisov dodano tudi oštevilčenje. Volanski obroč je odet v kombinacijo usnja in alcantare. Šobe ventilacije polepšajo obrobe z videzom karbona, dodani pa so še Renault Sport predpražniki.

Renault clio R.S. 18 temelji na cliu R.S. 220 EDC tropy, ki je najzmogljivejši clio v ponudbi. Bencinski turbomotor razvije 220 KM, overboost mu pomaga do trenutnega povečanja navora na 280 Nm, EDC robotizirani menjalnik pa omogoča še posebej hitra prestavljanja. Trophy podvozje je še dodatno znižano in trše, prednja blažilca imata hidravlične omejevalce kompresije, krmilni mehanizem pa je bolj neposreden. Za poudarjeno športen zvok izpuha so poskrbeli pri Akrapoviču.

Prodaja omejene serije clia R.S. 18 se bo pričela v prvi polovici letošnjega leta.

Aleksander Praper

Galerija