Renault clio 4 grandtour - napoved

Četrtek, 18 Oktober 2012

Renault je ob uradni predstavitvi novega clia poleg športne izvedbe Clio RS pokazal tudi uporabnega karavana Clio Estate. Čeprav so ga oznanili z imenom Estate, se bo v serijski proizvodnji karavanski clio držal tradicionalne oznake Grandtour. Na slovenski predstavitvi novega renaulta clia smo izvedeli, da bo grandtour k nam prišel v marcu 2013, skupaj z izvedbo RS.


Prednji del renaulta clia grandtour je enak kombilimuzini. Razlika je opazna pri strešnih nosilcih in seveda zadku.

Medosna razdalja clia grandtour je identična tisti pri petvratnem modelu, precej daljši pa je zadnji previs, ki so ga podaljšali za 201 milimeter na skupno 823 milimetrov. S tem je clio grandtour dosegel skupno dolžino 4262 milimetrov. Nastala je karavanska oblika, ki kombilimuzinskemu prednjemu delu dodaja podaljšano streho in drugačen zadnji del. Ta tudi v karavanski formi ohranja močno napihnjena zadnja blatnika, a z navpično odsekanostjo namiguje na prostornost prtljažnika. Zadnje luči so podobne meganu cabrioletu, steklene površine pa navidezno zakrožijo z enega boka na drugega, brez izpostavljenih strešnih stebričkov, kar ustvari optičen občutek, da je streha položena na steklene površine.


Novi clio grandtour ni le veliko lepši od predhodnika, nudi tudi možnost prevoza najdaljših predmetov v segmentu.

Slednji meri 443 litrov, kar je 30 % več kot pri kombilimuzini. Povrh pa je bolj praktično nizek tudi rob prtljažnika. Po podiranju naslonov zadnje klopi dno prtljažnika ravno. Bistven adut novega clia grandtour pa bo možnost pregiba sovoznikovega sedežnega naslonjala, kar mu bo omogočalo prevoz najdaljših predmetov v segmentu.


Aleksander Praper