Alpine vision

Četrtek, 03 Marec 2016

Alpine je za oznanitev svojega povratka izbrala gorske ceste v južnih Alpah, po katerih poteka reli Monte Carlo in po katerih je znamka prevzela svoje ime in na katerih je gradila svoje dirkaške uspehe. Oblikovni prototip Alpine Vision je znanilec serijskega modela, ki bo razkrit pred koncem leta in bo naprodaj od leta 2017 dalje. Ta dvosedežni kupe, s sredinsko zadaj nameščenim motorjem, je utelešenje preproste elegance, živahnosti in pristnosti, ki so značilne za znamko Alpine.


Prototip Alpine Vision je dvosedežni kupe, ki je takoj prepoznaven kot naslednik uspešnega modela Alpine A110.
 
Alpine vision je zmogljiv in lahek športni avtomobil, ki je namenjen najbolj pristni obliki uživanja v vožnji. Sledi oblikovnemu slogu, ki so ga prvič pokazali na konceptu Alpine Celebration. Nizka in zglajena silhueta z značilnimi boki takoj obudi spomine na slavne predhodne modele. Tudi okrogla žarometa, panoramsko zadnje steklo in vodoravne zadnje luči, s svetlobnim pečatom v obliki črke X, so zglede vzeli v preteklosti znamke. Oznake s puščičastim A so nameščene na prednjih blatnikih in na stranicah, veliko pa je še drugih namigov na A110 in druge ikonične modele znamke. Med zanimivimi elementi so še brušena lita platišča, ob zadnjih oknih pa se nahajata odprtini za zajem zraka, ki hladita sredinsko zadaj nameščen motor.

Že ob vstopu v potniški prostor pritegneta aluminijasta pragova s podpisi oblikovalcev prototipa. Mešanica usnja, tkanin iz mikrovlaken, aluminija in ogljikovih vlaken izžareva sodobnost. Opazni so kontrasti med barvami in materiali, skrbno obdelani detajli pa so postavljeni ob navidezno grobo obdelane dele. Školjkasta sedeža imata vgrajena varnostna pasova z aluminijastima zaponkama po vzoru dirkalnikov. Instrumentno ploščo sestavlja prilagodljiv zaslon TFT, nad katerim je senčnik iz ogljikovih vlaken. Aluminijaste stopalke imajo vkovan vzorec s tremi trikotniki, ki spominjajo na alpske vrhove. Za debelim športnim volanskim obročem se nahajata prestavni ročici, na volanu pa je gumb "Sport". Glavna stikala poudarja osvetlitev v modri barvi Alpine, ki osvetljuje tudi sredino zračnikov. Osnova sredinske konzole je vpadljiva aluminijasta struktura, prevlečena s črnim usnjem, nanjo pa je nameščena tablična multimedijska naprava, nad katero je okrogel kronometer. Gumb »Start«, za zagon motorja, je zaščiten z varovalko.


Notranjost alpine vision je videti originalno oblikovana, barvno isklajena, nezgrešljivo športna in popestrena z detajli
 
Alpine vision poganja štirivaljni turbomotor, za katerega napovedujejo privlačen zvok in športne zmogljivosti. Zaradi lahke zasnove prototipa Alpine Vision se moč in navor motorja odražata v poskočnih voznih lastnostih. Z mesta do hitrosti 100 km na uro Alpinin športni kupe pospeši v manj kot 4,5 sekunde, kar je na ravni zahtev in tudi ciljna vrednost za prihodnji serijski avtomobil. Zmogljive in vzdržljive zavore so uglašene z zmogljivostmi, saj je bila pri razvoju poudarjena želja, da avtomobil zagotavlja intenzivno uživanje v vožnji, še zlasti na ovinkasti cesti. Povezanost voznika, avtomobila in okolice je ključnega pomena za znamko Alpine.

 
Tradicionalna bela

Bela, barva večnega snega na alpskih vrhovih, je danes izbrana za oblikovni prototip Alpine Vision. Je simbol preporoda, čistosti, lahkotnosti in elegance. Medtem ko je modra barva značilna in tradicionalno povezana z znamko Alpine, je imela tudi bela barva vlogo v mnogih ključnih trenutkih njene zgodovine. Več pomembnih alpin je bilo odetih v belo. Omeniti velja tako imenovane "olimpijske" berlinette A110, katerih belo karoserijo je krasila modra ali rdeča črta. Ta različica je bila naprodaj leta 1968 v počastitev treh zlatih medalj, ki jih je na zimskih olimpijskih igrah v Grenoblu osvojil francoski alpski smučar Jean-Claude Killy. Takšna je bila tudi leta 1970 na avtomobilski razstavi v Parizu predstavljena A110 1300G, na tekmovanjih pa A110 1600S s številko 4, ki je leta 1971 zmagala na reliju San Remo v Italiji.

 
Galerija