Volkswagen BUDD-e

Nedelja, 10 Januar 2016

Volkswagen je na sejmu CES v Las Vegasu predstavil inovativno študijo BUDD-e (izgovori se podobno, kot Američani izgovorijo kolega buddy), čeprav se v resnici navezuje na nekdanjega »bullija« oziroma T1. Študija je razvita na osnovi električnega modularnega sistema (MEB) in je naslednji pomembni korak za Volkswagnova električna vozila, saj združuje kompaktne zunanje mere z notranjo prostornostjo. Povrh študija BUDD-e vsebuje številne nove tehnične rešitve in električni pogon z dosegom do 533 kilometrov!

Koncept BUDD-e v dolžino meri 4,6 metra, 1,84 v višino in kar 1,94 v širino, s čemer se dolžinsko uvršča med Tourana in Multivana, a oba presega po širini, kar skupaj z 21-palčnimi kolesi naredi vtis manjšega vozila na fotografijah. Oblikovno se oddaljuje od aktualnih modelov znamke Volkswagen in kvečjemu spominja na koncepte enoprostorcev, ki smo jih v preteklosti videli na azijskih avtomobilskih salonih. Sicer ostaja zvest linearnemu designu, a če bi odstranili Volkswagnove znake in sprednje dnevne LED luči v obliki črke C, bi »kolega« težko prepoznali, še težje pa posumili na podobnost s simpatičnim predhodnikom »bullijem«. Kljub temu deluje BUDD-e oblikovno zanimiv, še posebej zaradi zadnjih luči in novega sloga maske, ki je popolnoma pokrita s prozorno plastiko.

Treba je priznati, da je Volkswagen za zunanjost izbral zanimivo kombinacijo bele in bakrene barve, ki jo v notranjosti dopolni še modrina. Potniški prostor lahko gosti štiri potnike in je popolnoma digitaliziran. Zadnji del ima oblikovan kot sedežni kot v stanovanju, s čemer daje potnikom občutek velikega, bivalnega prostora. Tudi prednja sedeža se lahko obrneta nazaj, tla pa so ravna in pokrita z lesom. Ogledala so nadomestile kamere, slike pa se prikazujejo na ekranih. Stikala in gumbi naj bi bili stvar preteklosti, vse informacije so prikazane na ukrivljeni instrumentni plošči, ki deluje, kot bi lebdela v prostoru.

Svetovna premiera študije BUDD-e prinaša novi električni pogon, s katerim lahko enoprostorec prevozi do 533 kilometrov (NEVC). Spredaj je vgrajen elektromotor s 100 kW in 200 Nm navora, zadaj pa s 125 kW in 290 Nm navora. Skupna sistemska moč vozila z štirikolesnim pogonom znaša 235 kW (317 KM), kar omogoča pospešek do 100 km/h v 6,9 sekunde in najvišjo hitrost 180 km/h. 92.4 kWh baterija (ki bi bila danes še nesramno draga) je vgrajena v dno vozila, kar omogoča ravno dno v potniški kabini. Dr. Diess je o tem povedal: "Razvijamo popolnoma nove in edinstvene koncepte vozil, pri čemer je poudarek na električni mobilnosti za dolge relacije. Baterija se na 80 odstotkov napolni po približno 30 minutah.

Pomembna vloga volkswagna BUDD-e pa je v tehnologijah povezljivosti, ki naj bi avtomobil povezala z domom, pisarno, in zunanjim svetom. Potovanja torej ne bodo več uživanje v vožnji ampak premikanje od točke A do točke B z možnostjo vmesnega dela in stika z vsem, kar internet prinaša. Volkswagen napoveduje intuitivno izkušnjo in drastično spremembo upravljanja s kombinacijo glasu, kretenj in dotikov. Voznikov delovni prostor, oziroma informacije, ki se prikazujejo na dveh navidezno združenih ekranih, je možno individualizirati. Cela kopica rešitev različnih možnosti upravljanja multimedije, voznih komand in nastavitev ter možnosti komunikacije avtomobila z okolico (vključno z odpiranjem vrat s kretnjo in odpiranjem domačih vrat iz avta ter opomnikom na pametni uri, da ste v avtu pozabili tablico) pa je preobširna za opis na tem mestu.


Čeprav trdijo, da gre pri neštetih možnostih, ki jih ponuja digitalizacija za intuitivnost, se zdi, da prihodnost prinaša več vsega drugega kot razmišljanja o vožnji. Ta občutek pa dopolnjuje tudi izjava predsednika uprave znamke Volkswagen dr. Herberta Diessa: "BUDD-e je realističen znanilec novih trendov." Prihodnost pa bo tudi povsem v znamenju avtonomne vožnje. "Vsakodnevno nas bo spremljala in bo povsem spremenila pojmovanje mobilnosti. Volkswagen ima veliko idej, kako uporabiti te inovativne tehnologije in jih ponuditi kupcem," je prepričan dr. Diess.
 

Aleksander Praper
 

Galerija