Volkswagen golf 7 – prenova

Četrtek, 10 November 2016

Volkswagen je leta 1974 predstavil prvo generacijo golfa, s katero so želeli nadaljevati uspehe »ljudskega« hrošča. Čeprav je bil popolnoma drugačen, je postal svetovna uspešnica, ki se nadaljuje že 42 let, oziroma sedem generacij ter je že presegla svetovno prodajo 33 milijonov vozil! Aktualna sedma generacija je bila predstavljena leta 2012 in po štirih letih je dosegla 3,4 milijona prodanih enot ter »pobrala« veliko priznanj. Sedaj je doživela temeljito prenovo – predvsem na področju elektronike – torej multimedije in varnostnih sistemov. Novost je tudi motor 1,5 TSI.

Prenova sedme generacije golfa prinaša nova prednja blatnika, nova odbijača, spremenjene luči, nove lake in platišča

Sedma generacija golfa je bila prva postavljena na novo prečno modularno platformo MQB, ki je omogočila nekoliko spremenjena karoserijska razmerja in boljšo izkoriščenost prostora ter vgradnjo širšega spektra pogonskih sklopov. S prenovo je golf na zunanjosti doživel nekaj pričakovanih evolucijskih sprememb, ki ga želijo narediti optično širšega, bolj dinamičnega in dajati vtis več kot le »ljudskega vozila«. Na prednjem delu je opaziti popolnoma nov videz odbijača in spremenjene halogenske žaromete z LED dnevnimi lučmi, oziroma doplačilne celotne LED luči. Na novo so zasnovali tudi prednja blatnika. S strani pridejo po prenovi do izraza novi dizajni platišč, na zadku pa je golf pridobil drugačno grafiko LED luči in spremenjen odbijač.

Notranjost prenovljenega golfa prinaša več sprememb. Oblikovalci so zaradi novih multimedijskih sistemov – ki imajo večje zaslone z diagonalo celo do 9,2˝ – sredinsko konzolo zasnovali bolj elegantno. Ključna novost je uvedba »gesture controll« - torej upravljanje s prepoznavanjem gibov brez dotika. To možnost nudi najboljši multimedijski sistem Dicsover Pro, ki deluje kot tablica integrirana v avto. Kupci bodo lahko poleg analognih merilnikov izbirali instrumentno ploščo z 12-palčnim zaslonom Active Info display – z digitalnimi prikazom, torej z izpisom, ki ga je možno v veliki meri prilagajati lastnim željam.

Novost v prenovljenem golfu so novi večji zasloni (do 9,2 palca), možnost digitalnega kokpita in upravljanja z gibi

Med pogonskimi sklopi ponudba golfa ostaja zelo pestra, saj paleta res nudi za vsakega nekaj – od bencinskih in dizelskih motorjev, preko hibridnega golfa GTE (do 50 km), do električnega e-Golfa (do 300 km dosega), ki bo predstavljen naslednji teden. Motorji Euro 6 naj bi bili čistejši od večine konkurence, novost pa je popolnoma novi štirivaljni motor 1,5-litrski TSI »evo« s 110 kW (150 KM) in standardnim izklopom delovanja dveh valjev (ACT) ob nizki obremenitvi. Izvedba Bluemotion, s 96 kW (130 KM) ima dodano funkcijo »jadranja« kadar golf med vožnjo s konstantno hitrostjo ne potrebuje delovanja motorja. Motor se pri večini vozil s to funkcijo preklopi v prosti tek, pri Volkswagnu so razvili možnost popolnega izklopa motorja in pri tem ohranjanja delovanja električnih sistemov, servovolana, zavor, klime, kar je prvi nehibridni avtomobil, ki ima to možnost. Posledica – takšen golf bluemotion naj bi porabil 1 liter manj goriva v realnih voznih razmerah kot konkurenca. Tisti, ki imajo raje močne kot varčne modele, bodo veseli podatka, da je prenovljeni GTI na voljo v izvedbah s 169 kW (230 KM) in 180 kW (245 KM) kot GTI Performance. Z novim 7-stopenjskim DSG menjalnikom pa bodo postopoma zamenjali vse 6-stopenjske DSG menjalnike.

Bistvo sprememb (prenov) modelov v današnjem času je predvsem pri vgradnji novih sistemov za pomoč vozniku in »pridobitev«, ki jih prinaša digitalizacija na področju upravljanja avtomobilov ter komfortnih funkcij. Posledično je prenovljeni golf pridobil zajeten paket novosti prav na tem področju. To je prvi golf, ki je lahko neposredno povezan z internetom ves čas. Dodan ima klic v sili in več novih aplikacij – od uporabe prometnih informacij preko spleta, možnosti Google street view, Google maps, iskanje parkirišč, bencinskih servisov (s cenami goriv) itd. Med sistemi za pomoč vozniku sta novost Trailer Assist (iz passata), ki nudi pomoč pri vzvratni vožnji prikolice, in najnovejša izvedba sistema Front Assist zaznava kritične situacije (opazi tudi pešce) in samodejno zavira. Novi sistem Traffic Jam Assist (s pomočjo spremljanja voznih pasov in radarskega tempomata) lahko prevzame vožnjo v zastojih do 60 km/h – samodejno krmili, zavira, pospešuje in drži razdaljo. Na voljo je z modeli, ki imajo DSG menjalnik. Sistem Emergency Assist pa zaznava, če voznik (n.pr. zaradi slabosti) preneha upravljati avtomobil, zato slednjega ustavi ter opozori druge udeležence.

Novost v motorni paleti je motor 1,5 TSI s premierno funkcijo "jadranja" in izklopom motorja.

Volkswagen je prenovljene golfe sedme generacije, v 3- in 5-vratnih izvedbah ter različici GTE in GTI predstavil v matični tovarni v Wolfsburgu, kjer izdelajo tudi večino letne proizvodnje golfa (okoli milijon vozil). Predprodaja prenovljenega golfa – modelno leto 2017 - se bo pričela v decembru. Kljub izboljšavam in bogatejši opremi, bodo cene nespremenjene. S prenovo golfa je Volkswagen pričel največjo modelno ofenzivo v zgodovini. V letu 2017 bodo predstavili deset novih modelov, do leta 2020 pa popolnoma prenovili ponudbo.

Aleksander Praper

Video

Galerija