Volkswagen cross caddy – slovenska predstavitev

Četrtek, 04 Julij 2013

Volkswagnovi modeli Polo, Golf in Touran so z oznako Cross pred leti hitro sledili trendu povpraševanja kupcev po vozilih, ki z videzom namigujejo na sorodnost s športnimi terenci, pa čeprav ohranjajo vso cestno uporabnost baznega modela. Zadnji član te družine je prostoren in praktičen cross caddy, ki po preizkušenem receptu zaokrožuje ponudbo.


Volkswagen cross caddy je četrti član družine z oznako Cross, kar prinaša videz, ki namiguje na SUV-je

Če pomislimo, da caddy izvira iz dostavnega modela, katerega bistvo sta prostornost in uporabnost, je z dekorativnimi zunanjimi elementi pridobil krepko polepšan videz, precej bolj privlačen, kot pri  njegovem »obrtniškem« sorodniku. Oblikovalci so cross caddyu dodali črne plastične obrobe pragov, spodnjega dela odbijačev ter odprtin blatnikov. Na terence namigujeta v barvo aluminija lakirana plastična elementa, ki zgledata kot zaščiti spodnjega dela  odbijačev. Lepši videz priskrbijo 17-palčna platišča Canyon, zatemnjena zadnja stekla in zadnje luči ter strešni letvi v aluminijastem odtenku.  Najbolj vpadljiva med devetimi karoserijskimi barvami je nedvomno strupeno zelena, ki izvira iz športnega scirocca. Caddy cross je edini v segmentu na voljo z bi-ksenonskimi lučmi in dnevnimi LED svetili.


Videz volkswagna cross caddya polepšajo večja platišča, temne obrobe, zatemnjene luči in lakirani letvi na strehi.

Cross caddy ima prilagojeno tudi zasnovo videza notranjosti. Zanj so pripravili posebne dvobarvne sedežne prevleke in kontrastne vratne obloge. Sedeži so bolj športnega videza in imajo dodano funkcijo gretja. Usnje na volanu in prestavni ročici ter ročici parkirne zavore so sešili z okrasnimi svetlejšimi šivi, zračne reže pa obdali s črno lakirano plastiko ter kromom. Sprednji sredinski naslon za roke je serijsko nastavljiv vzdolžno in po višini. Serijsko je dodana še speljevalna asistenca.

Volkswagna cross caddy je možno kupiti le v izvedbi s kratko medosno razdaljo, na izbiro pa sta različici s 5 ali 7 sedeži ter  izvedba fourgon ali s pločevino namesto zadnjih bočnih stekel. Osnova opreme izvira iz paketa Trendline. Motorna paleta obsega vse možnosti, ki jih nudi običajni caddy –  od bencinskih, preko dizelskih pa do motorjev na zemeljski in utekočinjen plin. Moči motorjev segajo od 63 kW (86 KM) do 125 kW /170 KM), možno je naročiti tudi robotiziran menjalnik DSG in štirikolesni pogon 4motion (3000 € doplačila). V slednjem primeru je podvozje dodatno ojačano.


Motorna paleta je enaka kot v navadnih caddyih, na voljo sta tudi štirikolesni pogon in DSG menjalnik

Maloprodajna cena cross caddya, z motorjem 1,6 TDI, ki naj bi bil najbolj pogosta izbira, znaša malenkost manj kot 23 tisočakov.


Aleksander Praper

Galerija