Volkswagen golf GTI

Četrtek, 07 Maj 2009

Pred tretjino stoletja, torej leta 1976 se je na Volkswagnovem golfu prvič pojavila oznaka GTI, katere pomen »gran turismo injection« je v tistih časih namigoval na bolj izrazito športno-tehnično naprednost, kot bi danes. A oznaka še vedno ostaja ista in o športnosti tovrstnih golfov ni dvomiti. Navsezadnje so jih doslej pokupili že preko 1,7 milijona. Šesta generacija ljudskega športnika se izrazito spogleduje s prvim nosilcem tega imena, a za retro detajli se skriva zmogljiva, sodobna mehanika.

Filozofija golfov GTI je uporabnost avtomobila za vsakdan in zmogljivosti, ki lastniku ne delajo sramu, ko se čez vikend zapodi po dirkališču. Tudi novinec izrazito nadaljuje tovrstno razmišljanje. Zunanja oblika zato ni kičasto vpadljiva temveč le decentno poudarja športne gene. Prednji odbijač je povsem drugačen in prepoznaven predvsem po videzu prednjih meglenk. Maska med lučmi ima satasto mrežico in rdeče obrobe, s strani je opaziti dekoracijo na pragovih, na zadku pa velik strešni spojler in difuzor v odbijaču, ki mu na straneh družbo delata še izpušni cevi.

Notranjost se k prvi generaciji ozira s preprosto športnim videzom sedežev in karirastim tekstilom na njih. V sodobne čase sodi športen volan s sploščenim spodnjim delom in napisom GTI na aluminijastem vstavku. Aluminij se svetlika še s pedalov in športne prestavne ročice. Usnje, ki ga najdemo na volanu in ročicah parkirne zavore ter menjalnika, pa je sešito z rdečimi šivi. Med značilnosti modelov GTI sodi tudi črna obloga stropa in prednjih stebričkov, v novi generaciji pa so zanj rezervirani tudi svetleče črni dekorativni elementi.

Motor, ki se vgrajuje v golfa GTI je 2-litrski prisilno polnjeni štirivaljnik z oznako TSI. Njegovih 210 KM se po moči uvršča med serijsko izvedbo pete generacije (200 KM) in jubilejno različico GTI ob 30-letnici modela (ta je premogla 230 KM). Tehnološko je novi motor bližje močnejši izvedbi, poleg tega pa je tudi varčnejši in ekološko čistejši. Povprečna poraba agregata, ki naj bi golfu GTI omogočil doseganje hitrosti do 240 km/h in pospešek do 100 km/h v 6,9 sekunde. 280 Nm največjega navora doseže že pri 1700 vrtljajih in ga obdrži vse do 5200 vrtljajev, kar omogoča odločna pospeševanja v vsakršni situaciji. Pri tem novi GTI skozi svoj izpušni sistem oddaja zvok, na katerega so inženirji še posebej ponosni, saj so zanj izpuh posebej prilagodili, da ni moteč na daljših vožnjah, hkrati pa dovolj basirajoč pri športnih zahtevah.

Serijsko je motor vgrajen skupaj s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, opcijsko pa je na voljo 6-stopenjski DSG. Ob odličnih zmogljivostih preseneča tudi napoved povprečne porabe, ki naj bi znašala le 7,3 litra. To porabo bi utegnili doseči, če bi se vozili veliko bolj umirjeno, kot to omogoča GTI. Ampak v tem primeru bi verjetneje kupili model GTD, ki obuja korenine športne izvedbe z dizelskim motorjem, kakršne se lahko spomnimo iz druge generacije golfa. Tako bo tudi novi GTD vseboval večino opreme in športnosti videza kot GTI, cena pa bo nekaj evrov višja.

Golf GTI je posajen na posebna 17-palčna platišča, s širokimi pnevmatikami, podvozje pa je spredaj znižano za 22, zadaj za 15 milimetrov. Spremenjene so nastavitve vzmeti, blažilcev in zadnjega stabilizatorja. Za boljšo stabilnost poskrbi serijska elektronska prečna zapora diferenciala, ki je nadgradnja EDS (elektronske zapore diferenciala) in kot takšna del delovanja sistema ESP.


Poleg sicer bogate osnovne opreme, je opcijsko za golfa GTI na voljo elektronsko uravnavanje podvozja DCC, kakor tudi aktivni tempomat ACC, smerno prilagodljive biksenonske luči ter druga generacija sistema park assist, ki omogoča pol-samodejno parkiranje na manjše prostore in nato še več korekcij položaja. Cena golfa GTI z ročnim menjalnikom znaša 25.493 €, z menjalnikom DSG pa dobrih 2000 evrov več.

 

Galerija: