Volkswagen T-cross – napoved

Aleksander Praper Nedelja, 12 Avgust 2018

V začetku prihodnjega leta bo na ceste zapeljal novi najmanjši Volkswagnov SUV T-cross. Predstavitev bo doživel že to jesen, a za enkrat njegove lastnosti dobivamo »servirane« počasi in po korakih. Prvim skicam se je pridružilo še nekaj podatkov in dva videa. Prvi predstavlja obliko skozi nekaj skic in komentarjev Klausa Bischoffa, glavnega Volkswagnovega oblikovalca, drugi pa ob pomoči hokejskih profesionalcev iz ekipe Grizzlys Wolfsburg, Američana Jeffa Likensa (32) in Nemca Armina Wurma (29), nakazuje prostoren prtljažnik.

Volkswagen je bodočega malega SUV-ja napovedal leta 2016 v Ženevi, z SUV kabrio konceptom T-cross breeze, ki si ga lahko ogledate v galeriji. Čeprav koncept z novo skico bodočega 5-vratnega T-roca nima prav veliko skupnega, je napovedal razlišljanja o majhnem SUV-ju. A že pred tem smo večkrat slišali želje slovenskih predstavnikov znamke, kako lepo bi bilo imeti predstavnika v tem rastočem segmentu. Kmalu bo imel Volkswagen že zelo pestro in dokaj svežo ponudbo SUV-jev – od T-crossa, preko T-roca, Tiguana, Tiguana allspace do Touarega. Poleg v Evropi bodo novega T-crossa ponujali tudi na Kitajskem in v Južni Ameriki.

Po skicah sodeč pričakovano prepoznavno in linearno oblikovani 4107 milimetrov dolgi Volkswagen sloni na prečni modularni platformi (MQB). Sprednja prema je pomaknjena naprej, kar omogoča večjo medosno razdaljo in s tem večjo prostornost. A ne le v potniškem prostoru. Prtljažnik v osnovi meri 385 litrov, ob vzdolžnem pomiku zadnje klopi pa 455 litrov. Če še to ne bo dovolj, sledi podiranje naslonov in ravno dno vse do prednjih sedežev ter največja možna prostornina prtljažnika 1281 litrov, kar je največ v tem avtomobilskem segmentu. Še več fleksibilnosti prinaša zložljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža. Kot je značilno za SUV-modele, ima tudi T-Cross visok sedežni položaj: spredaj to pomeni 597 mm, na zadnjih treh sedežih pa 652 mm.

"I am more" bo slogan za lansiranje Volkswagnovega T-crossa. Ta slogan odraža filozofijo novega SUV-ja: ponuditi več kot drugi. Pa ne za višjo ceno. Slogan gradi na štirih lastnostih T-Crossa: "I am practical" – bolj prostoren in vsestranski; "I am cool" – športna oblika in maksimalna individualnost; "I am intuitive" – digitalen in povezan; "I am safe" – eden najbolj varnih avtomobilov v svojem razredu, tudi ob pomoči širokega spektra asistenčnih sistemov. Hokejista iz ekipe Grizzlys Wolfsburg sta v omenjenem videu seveda ponazorila vidik "I am practical". Ker hokejisti vedno potrebujejo veliko prostora.

Aleksander Praper

Galerija prikazuje koncept Volkswagen T-cross Breeze

Video