Volkswagen cross polo

Ponedeljek, 29 Marec 2010

Novi cross polo sledi uspešnemu predhodniku – Polu Fun, iz katerega se je razvil cross polo prve generacije. Po prvotnih načrtih naj bi izdelali približno 5.000 posebnih vozil Polo Fun, vendar je povpraševanje preseglo vsa pričakovanja. Gre torej za malega uspešneža, ki s »terenskimi dodatki« ustvarja videz bolj avanturističnega vozila.

Cross polo sloni na 5-vratni izvedbi, ima za 1,5 centimetra vzdignjeno podvozje in karoserijo obdano s plastičnimi zaščitami. Dopolnjujejo ga 17-palčna lita platišča in aluminijaste strešne letve z nosilnostjo 75 kg ter posebna izbira barv. Spodnji del prednjega odbijača je lakiran v antracitni barvi in ima integrirani sprednji meglenki, veliko odprtino za zajemanje zraka s kromirano obrobo in zaščito spodnjega dela v srebrni barvi.  Na boku robustna plastična obloga ščiti pred poškodbami pri vožnji po zahtevnejših terenih. Tudi zadnji odbijač je prilagojen terenskemu videzu in  slogovno nadaljuje značilnosti prednjega.

Tudi dvobarvna notranjost daje občutek pustolovske naravnanosti in hkrati prinaša bogatejšo opremo ter naravi avtomobila primerno spremenjene materiale. To dokazujejo predvsem dvobarvne prevleke športnih sedežev (usklajene z barvo vozila), zadnje sedežne klopi in vratnih oblog. V naslonjala sprednjih sedežev je vtkan napis Cross Polo. Šivi na volanu in usnjeni ročici ročne zavore se skladajo z barvo notranjega oblazinjenja. Prtljažnik je moč s podiranjem zadnje klopi povečevati z 280 na 952 litrov.

Cross pola lahko poganja kateri izmed treh bencinskih ali treh dizelskih motorjev z močmi med 70 in 105 KM. Dva od šestih motorjev je mogoče naročiti v kombinaciji s 7-stopenjskim avtomatskim menjalnikom DSG. Vsi motorji izpolnjujejo zahteve izpušnega normativa EU5. Cross Polo bo konec maja na voljo kupcem v Nemčiji, neposredno nato pa sledi na vseh evropskih tržiščih.

 

Galerija: