Volkswagen passat – osma generacija

Petek, 04 Julij 2014

Volkswagen je v svojem oblikovalskem centru v Potsdamu predstavil osmo generacijo passata – enega najbolj uspešnih evropskih avtomobilov in hkrati tudi globalno najbolje prodajanega volkswagna v zadnjih letih, s skupno skoraj 22 milijonov prodanih enot od leta 1973. Novi passat je do 85 kilogramov lažji od predhodnika, novi asistenčni in komfortni sistemi omogočajo prijetno varno vožnjo, novi motorji pa do 20 % manjšo porabo. Passat je že ob začetku prodaje na voljo kot limuzina in variant, prvič pa bo v ponudbi tudi izvedba plug-in hybrid.


Novi volkswagen passat je krajši od predhodnika, a zaradi nove platforme je videti bolj razpotegnjen in dinamičen
 

Že na prvi pogled je opazen izrazito linearen oblikovalski slog novega passata. Po zaslugi uporabe nove modularne prečne platforme so si oblikovalci lahko zamislili bolj dinamična razmerja – nižjo karoserijo, daljšo medosno razdaljo, večja kolesa. Oblika ni presenetljiva, moderna ali posebej napredna, pač pa je premišljeno klasično linearno zasnovana. Medtem, ko je s strani in na zadku še opaziti izrazito evolucijo oblike, prednji del prinaša novi obraz Volkswagna. Novi passat v dolžino meri 4,767 metra in je 2 milimetra krajši od predhodnika, 14 nižji in 12 širši. Za 79 milimetrov so podaljšali medosno razdaljo, kar pomeni krajše previse in bolj stabilen videz. Kljub manjšim dimenzijam pa novi passat optično deluje bolj razpotegnjen in uglajen. K temu prispeva tudi zajetna količina kromiranih elementov – predvsem velika prednja maska, ki se povezuje z nizkimi, nenavadno pokončno odsekanimi žarometi. Ti so na voljo tudi v popolni LED izvedbi.

Notranjost sledi zunanji oblikovni filozofiji in poudarja preprosto konzervativno, a elegantno horizontalno zasnovo. Razen gumbov, merilnikov in volanskega obroča ni videti kakšne krivulje, pač pa le ravne črte, ki poudarjajo širino. Medtem, ko je na prvi vtis oblika zelo tipična, stikala na sredinski konzoli tudi že znana, so uvedli tri ključne večje spremembe – novi passat je prvi volkswagen z digitalnimi merilniki Active Info Display, ki na 12,3-palčnem zaslonu (1.440 x 540 px) vse podatke in merilnike upodobi s pomočjo računalniške grafike, le kontrolne lučke imajo klasično zasnovo. Izpis podatkov se prilagaja potrebam in željam, na sredini so lahko prikazane enake informacije kot na osrednjem (od 6,5- do 8 palcev velikem) zaslonu na dotik, n.pr. navigacija. Druga pomembna novost novega passata je prva Volkswagnova uporaba head-up prikaza, oziroma, projiciranja podatkov pred vetrobransko steklo, na stekleno ploščico. Tretja sprememba pa je glavna stilska pridobitev - vodoravni pas, ki preko celotne širine nadaljuje oblikovno zasnovo zračnih rež, pod njimi pa se nahaja še linija diod za ambientalno osvetlitev. Čeprav je novi passat krajši, je notranja dolžina povečana za 33 milimetrov, prostornina prtljažnika pri variantu za 47 litrov (650 – 1780 l) pri limuzini pa za 21 litrov (586 l).


Tri ključne novosti novega passata so: digitalni merilniki, head-up prikaz in optično neprekinjene reže ventilacije
 

Volkswagen bo novega passata ponudil z desetimi prisilno polnjenimi TSI in TDI motorji, ki ustrezajo normam Euro6, imajo vgrajen start-Stop sistem, rekuperacijo energije zaviranja in so na voljo tudi z DSG menjalniki. Bencinsko paleto obsegajo izvedbe z močmi 92 kW (125 KM), 110 kW (150 KM) – z izklopom valjev in porabo 4,9 litra, 132 kW (180 KM), 162 kW (220 KM) in 206 kW (280 KM). Dizelska ponudba se prične pri izvedbi z največjo močjo 110 kW (150 KM), sega preko 140 kW (190 KM), do novega zmogljivega motorja, ki zmore kar 176 kW (240 KM) in naj bi porabil le 5,3 litra na 100 km. Novi passat bo prva generacija passata, ki jo bo možno naročiti v plug-in hibridni izvedbi, s kombinacijo 115 kW bencinskega TSI motorja in 80 kW elektromotorja. Sistemska moč bo znašala 155 kW (211 KM), zgolj z električno energijo pa bo možno prevoziti do 50 kilometrov. Volkswagen napoveduje, da bo poraba (ustrezno z NEDC meritvami) podobna kot pri golfu GTE, torej le 1,5 litra, emisije pa 35 g CO2/km. Za več užitka v vožnji bodo ponudili progresivni krmilni mehanizem, ki je z 2,1 zavrtljaja bolj neposreden od serijskega (2,75).

Na področju varnosti passat prinaša vse rešitve, ki smo jih že opisali pri najnovejših Volkswagnovih modelih, na primer golfu sportsvanu, hkrati pa uvaja nove sisteme. Funkcija nujnega mestnega zaviranja ne prepozna le vozil temveč tudi pešce. Sistem Side Assist – za nadzor mrtvega kota – pomaga tudi pri nadzoru okolice, ko vozilo spelje iz nepreglednega parkirišča. Zanimiva novost je Stauassistent, ki ob pomoči aktivnega tempomata in nadzora vožnje znotraj oznak voznega pasu, skoraj popolnoma prevzame vožnjo v primeru zastojev. Samodejno skrbi za zaviranje in pospeševanje ter krmiljenje, pod pogojem, da ima voznik roke na volanu. Podobne informacije uporablja Emergency Assist, ki zazna, če voznik ne upravlja več vozila. Prvo poskuša z vibracijo predramiti voznika, vklopi vse štiri smernike in nato po potrebi tudi zasilno ustavi vozilo in celo pokliče 112.


Passat v novi generaciji prvič nudi vtični hibridni pogonski sklop in zmogljivega dizla z 240 KM. Na fotografiji: R-line.

Z novim passatom bodo kupci lahko pridobili informacijsko-zabavne sisteme zadnje generacije. Že skoraj samoumevne za današnjo dobo so funkcije internetne povezljivosti in številne možnosti aplikacij. Odvisno od izbora navigacijskega sistema so možne Googlove storitve Google Earth, Google Maps, Google Street View. Zadaj sedečim potnikom lahko privoščite zabavni sistem za tablične računalnike, sebi pa prikazovanje 360-stopinjskega »ptičjega« pogleda na vozilo, ki se izriše s pomočjo kamer. Za popotnike je zanimiv sistem pomoči pri vzvratnem parkiranju prikolice. Ta na zaslonu prikaže potencialno pot prikolice, s pomočjo »jaysticka« (za upravljanje ogledal) pa voznik izbere predlagano pot in uporablja le še pedala plina in zavore.

Volkswagen bo novega passata nudil v treh stopnjah opreme - Trendline, Comfortline in Highline. Med atraktivnimi doplačili bo tudi paket R-Line, ki nadgradi videz zunanjosti in/ali notranjosti. Predprodaja novega passata se v domači Nemčiji prične že prihodnji četrtek, 10. julija, cene pa segajo od 25.875 € dalje - za limuzino, oziroma od 25.950 € dalje - za varianta.
 

Aleksander Praper

Galerija

Promocijski video


Video predstavitve