Volkswagen caddy

Četrtek, 14 Oktober 2010
Volkswagnov caddy ima v segmentu manjših dostavnikov eno najdaljših tradicij. Prvi caddy je nastal že leta 1980, na osnovi golfa 1, drugega so postavili na platformo škode felicije, tretjega na osnovo pola, od četrtega dalje (leta 2004), pa je caddy takšen kot ga poznamo danes – na osnovi golfa in precej bližje udobju osebnega avtomobila kot kdaj prej. Zadnja izvedba se usklajuje s preoblikovanjem ostale palete – dobila je značilne oblikovne poteze in sodobne Euro 5.O pomembnosti caddya govori podatek, da njegov segment zavzema kar 48 % prodaje lahkih gospodarskih vozil. Medtem, ko je caddy v Evropi tretji najbolje prodajani dostavnik, ima v Sloveniji še prostora za izboljšave tržnega deleža – še posebej med vozili, ki so namenjena osebni rabi. Zaradi njihove praktične zasnove se namreč vedno več kupcev odloča za nakup osebnih izvedb in delež napram tovornim izvedbam je v porastu (obsega polovico prodaje). Temu primerno je novi caddy videti zelo odraslo, resno, usklajeno in čvrsto. Tako v gospodarskih kot osebnih izvedbah izrazito izraža značilnosti znamke Volkswagen, ki mu je nadela nov obraz in zadek, nove barve karoserije in oblike platišč.

Notranjost prinaša več serijske opreme, spremenjene materiale, nove volanske obroče ter drugačen videz sredinske konzole. V potniških izvedbah je, poleg opcijske tretje sedežne vrste, možno izgraditi (odstraniti) tudi drugo vrsto in s tem prtljažni prostor povečati do prednjih sedežev. To pri navadnem caddyu (kratka medosna razdalja) pomeni, da natovorjen do stropa lahko prepelje kar 3 kubike prtljage, pri izvedbi Maxi pa že skoraj 4. Caddy lahko vleče do 1500 kilogramov težko prikolico, v primeru potrebe po prevažanju dolgih tovorov pa je smiselno doplačati za sistem Flexi plus. Ta na sovoznikovi strani omogoča prevoze predmetov do dolžine preko 3 metre, oziroma skupno prostornino namenjeno tovoru 4,7 metra.Caddy je naprodaj v izvedbah Caddy, Caddy Fourgon, Caddy Maxi Fourgon, Caddy Krpan in Caddy Maxi. Popotnike pa še vedno zadovoljuje bivalnik Caddy Tramper. Fourgon je izvedba namenjena gospodarski rabi in ima zadnji del vozila oblečen v pločevino ter vgrajeno trdo, fiksno predelno steno med potniškim prostorom. Caddy Krpan je ekskluzivno slovenska izvedba, saj kombinira potniško prostornost modela Maxi z dostavniško uporabnostjo fourgona (5-sedežno tovorno vozilo). Ne le ime, ampak tudi predelava zadnjega dela vozila je slovenskega porekla. Navadni osebni izvedbi Caddy dela družbo še podaljšana Caddy Maxi, ki nudi več prostora in udobja za družinsko rabo.

Poleg sveže oblike je caddy pridobil šest novih TDI in TSI motorjev, ki so opremljeni s turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgom. Skupnih kombinacij motorjev, menjalnikov in pogona je 14, porabe pa naj bi se, v primerjavi s predhodnikom, znižale za četrtino. Bencinski del ponudbe obsegata 1,2-litrska motorja TSI, s 86 in 105 KM, v kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Za caddy in caddy maxi je na voljo tudi 2,0 CNG (109 KM) – na stisnjeni zemeljski plin. Paleta dizelskih agregatov je obsežnejša. Sega od izvedb 1,6 TDI (75 in 102 KM) do 2,0 TDI (110  in 140 KM). V vsakem primeru gre za vbrizg po skupnem vodu in serijsko vgrajen filter trdih delcev. Močnejši motor 1,6 TDI je moč naročiti s 7-stopenjskim DSG, močnejši 2,0 TDI pa s 6-stopenjskim DSG. Izvedba 2,0 TDI (110 KM) je na voljo izključno s štirikolesnim pogonom (haldex sklopka 4 generacije). Varčevalne rekorde boste lahko postavljali z caddyem 1,6 TDI (102 KM) bluemotion, ki naj bi v povprečju porabil le 4,9 litra goriva na 100 km. Zelo varčen je tudi osnovnim dizel, če mu boste privoščili »tehnologijo BlueMotion«, ki vsebuje start-stop sistem in rekuperacijo zavorne energije.Caddy ima po novem spremenjena poimenovanja paketov opreme. Osnovni je Startline (zamenjal caddy life), nadgrajuje ga Trendline, tega pa Comfortline (prej Style). Najbolje je opremljena ekskluzivna izvedba Comfortline edition. Večino prodaje naj bi obsegala izvedba Trendline, katere notranjost je poslej v celoti tapecirana (prej se je na vratih in stebričkih ponekod še svetila barva karoserije) V vseh izvedbah caddya so serijsko vgrajeni:  ABS, ESP, klimatska naprava, daljinsko osrednje zaklepanje in prednja električna stekla. Med dodatno opremo je nekaj novosti – radio navigacijski sistem, dvo-kanalna samodejna klimatska naprava, parkirni senzorji zadaj in statične smerno prilagodljive luči. Varen občutek bo uporabnikom zagotavljalo »Jamstvo 4plus«

Cene modela Caddy segajo od 13.990 za izvedbo 1,2 TSI (85 KM), oziroma od 16,176 € za 1,6 TDI (75 KM). Osnovni bencinski fourgon stane 12.990 €, dizelski pa 13.990 €. Za bencinskega potniško-dostavnega Krpana boste morali odšteti vsaj 14.990 € , oziroma v dizelski izvedbi 1750 € več. Družinam prijazen caddy maxi 1,2 TSI (105 KM) pričenja prodajno pot pri ceni 18.016 €, oziroma pri 19.127 €, če se odločite za primerljivo močnega dizla. Uvoznik znamke Volkswagen, podjetje Porsche Slovenija,  namerava v letošnjem letu prodati okoli 200 vozil, prihodnje leto pa 550. Predvidevajo namreč, da se bo po krizi trg tovrstnih avtomobilov povečal.

Galerija


Aleksander Praper