Volkswagen ID.Roomz concept – napoved

Aleksander Praper Sreda, 03 April 2019

Podobno kot Audi bo tudi sorodni Volkswagen na kitajskem avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavil svoj pogled na prihodnost, a namesto vizije v bolj realni podobi koncepta, ki napoveduje serijsko vozilo. Novo vozilo bo del Volkswagnove električne družine ID, z imenom ID.Roomz pa bo namigovalo na prostornost, čeprav bo oblikovno zapakirano v karoserijo SUV-ja in ne enoprostorca, ki bi ta pojem prostora bolje zastopal.

Kot nakazujejo skice očitno tudi pri Volkswagnu počasi v koše mečejo svoja strogo horizontalna ravnila in pričenjajo uporabljati očem prijaznejše krivuljnike. Skice namreč nakazujejo prijetno oblo obliko električnega koncepta ID.Roomz, z všečnimi krivuljami nad blatniki in bolj prijaznim “obrazom” kot smo ga danes vajeni pri tej znamki. Pri Volkswagnu trdijo, da bo ID.Roomz vseboval več inovativnih rešitev za prilagajanje potniškega prostora, kot na primer povsem nove sedežne konfiguracije.

Enako kot njegovih pet sorodnikov ID, ID.Crozz, ID.Buzz, ID.Vizzion in ID.Buggy, je tudi ID.Roomz postavljen na modularno platformo MEB namenjeno električnim pogonom. Vseboval bo tudi IQ.Drive sisteme, ki se bodo združili v režimu ID.Pilot in omogočali samodejno vožnjo (4 nivo avtonomne vožnje). Serijski ID.Roomz naj bi bil na kitajskem trgu na voljo že v letu 2021.


Aleksander Praper