Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Aleksander Praper Četrtek, 03 Maj 2018

Volkswagen pričenja novo poglavje svojih udeležb v avtomobilskem športu -  znamka je predstavila superšportni model I.D. R Pikes Peak na izključno električni pogon. Z močjo 500 kW (680 KM), z navorom 650 Nm in maso, nižjo od 1100 kg, bo superšportnik 24. junija 2018 na znameniti gorski dirki Pikes Peak v Colorado Springsu v ZDA poskusil izboljšati dosedanji rekord za električna vozila, ki znaša 8:57,118 minute. Volkswagnov prototip za Pikes Peak odlikujeta dve značilni oznaki - "R" za zmogljiva vozila in "I.D.", ki je novi simbol za pametno e-tehnologijo znamke Volkswagen.

Inženirji so se tako kot v davnih letih 1985, 1986 in 1987, ko so pozornost zbujajočega Golfa za dirko Pikes Peak opremili z dvema motorjema, tudi tokrat odločili za dva pogonska vira. I.D. R Pikes Peak ima dva električna motorja s sistemsko močjo 500 kW (680 KM). Tokrat v ospredju ni bila maksimalna moč, kot je to značilno za dirkalnike, niti največji doseg, kot je to običajno pri serijskih vozilih. Najpomembnejši cilj pri razvoju modela I.D. R Pikes Peak je bilo najti pravo ravnovesje med kapaciteto litij-ionskih baterij in maso vozila. Približno 20 odstotkov potrebne električne energije bo s pomočjo rekuperacije pri zaviranju proizvedenih med 20 kilometrov dolgo vožnjo. Omembe vreden je tudi pospešek dirkalnika: 2,25 sekunde od nič do 100 km/h je boljši dosežek kot pri vozilih formule 1 in formule E.

Start na 2.862 metrih nadmorske višine, 1.440 metrov vzpona na dolžini 19,99 kilometra, 156 zavojev, 100-odstotno asfaltna proga in samo en poskus – na lovu za rekordom za električna vozila morata biti 24. junija 2018 tako tehnika kot voznik v vrhunski formi, pri čemer pomembno vlogo igrajo tudi zunanji pogoji. Na 4.302 metra visokem vrhu Pikes Peak, ki je hkrati tudi cilj dirke, so konec junija temperature pogosto pod zmrziščem. Eden izmed posebnih izzivov dirke je dejstvo, da so testne vožnje na gorski dirkalni stezi v Colorado Springsu mogoče le na določenih delih in v zelo omejenem obsegu. Glavni del testnih voženj tako ne poteka na dejanski trasi dirke, temveč na dirkališčih.

Razkritju modela I.D. R Pikes Peak v Alésu sledi naslednja faza Volkswagnovega programa Pikes Peak. Vrhunski voznik in branilec naslova dirke Pikes Peak Romain Dumas bo sedel za volan dirkalnika in poskusil izboljšati dosedanji rekord za električna vozila. 39-letni Francoz obožuje tovrstne izzive in je poleg treh zmag na "dirki med oblaki" tudi dvakratni zmagovalec 24-urne preizkušnje v Le Mansu. Mimogrede: Dumas, čigar vzornik je legenda avtomotošporta Jacky Ickx, je rojen v Alèsu.

"Volkswagnov cilj je, da z družino I.D. doseže vrh na področju električne mobilnosti. Udejstvovanje znamke Volkswagen na dirki Pikes Peak tako ne kaže samo smeri našega prihodnjega razvoja v avtomotošportu, temveč ima tudi velik simbolni pomen," je dejal dr. Frank Welsch, član uprave znamke Volkswagen Osebna vozila, odgovoren za poslovno področje tehničnega razvoja.

Jürgen Stackmann, član uprave znamke Volkswagen Osebna vozila, odgovoren za poslovna področja prodaje, marketinga in poprodaje je povedal: "Tudi ta projekt kaže, da je Volkswagen s svojo celovito strategijo e-mobilnosti in uvedbo družine I.D. na pravi poti. I.D. R Pikes Peak in udeležba na najbolj legendarni gorski dirki na svetu Volkswagnu ponujata odlično priložnost, da področje e-mobilnosti obogati z emocionalnostjo in športnostjo."

"Podobno kot pri Volkswagnovih serijskih vozilih bodo tudi v avtomoto­športu dirkalniki na električni pogon imeli vedno pomembnejšo vlogo," je dodal Sven Smeets, direktor avtomotošporta pri Volkswagnu.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper