Volkswagen C coupé GTE

Ponedeljek, 20 April 2015

Volkswagen na salonu avtomobilov v Šanghaju predstavlja študijo C Coupé GTE. Čeprav v imenu nosi zavajajočo oznako coupe (te zmešnjave smo pri nemških znamkah že vajeni), gre za 4-vratno limuzino, ki v dolžino meri preko pet metrov in nakazuje poteze bodočih Volkswagnovih velikih športnih limuzin. Oznaka GTE pa oznanja vtični hibridni pogonski sklop.

Razpotegnjena karoserija koncepta C Coupé GTE naj bi prikazovala nov oblikovalski jezik, ki ga bo Volkswagen uporabil na bodočih limuzinah. Dimenzijsko gledano torej lahko predvidevamo, da je govora o vozilih, ki bodo primerljiva s Phaetonom. Klasično elegantne izrazito horizontalne poteze na tokratnem konceptu poudarjajo širino in dolžino, hkrati pa dolg prednji del poskrbi za odločen vtis. Ramensko linijo preko bokov tokrat sestavljata dve liniji, ki skupaj z nizkimi bočnimi stekli še poudarita dolžino in se lepo stekata na zadku.

Volkswagen C coupé GTE ima vgrajen zmogljiv hibridni pogonski sklop, ki ga sestavlja prisilno polnjeni bencinski štirivaljnik TSI, z največjo močjo 154 kW (210 KM), ter elektromotor z 91 kW (124 KM), vgrajen v modul 8-stopenjskega samodejnega menjalnika. Hibridni sklop skupaj razvije sistemsko moč 180 kW (245 KM) in 500 Nm največjega navora. Litij-ionska baterija je nameščena v zadku in se jo lahko polni preko vtičnice oziroma energijo pridobiva med vožnjo ob zaviranjih, odvzemanju plina ali ob pomoči bencinskega motorja.

Doseg konceptnega volkswagna C coupé GTE zgolj z električnim pogonom je 50 kilometrov, najvišja hitrost pri vožnji z elektromotorjem pa 130 km/h. Povprečna poraba, v skladu z NEDC meritvami, znaša 2,3 litra, emisije CO2 pa temu ustrezno le 55 g/km. S polnim rezervoarjem in polno baterijo naj bi bil skupni doseg volkswagna C coupé GTE preko 800 kilometrov. Tisti, ki pa bodo želeli izkoristiti predvsem zmogljivosti, pa lahko računajo na pospešek od 0 do 100 km/h v 8,6 sekunde ter najvišjo hitrost 232 km/h.
 

Aleksander Praper

Galerija