Volkswagen tiguan

Petek, 18 September 2015

Glavna Volkswagnova novost na avtomobilskem salonu v Frankfurtu je novi SUV Tiguan. Po več kot 2,6 milijona prodanih primerkih prihaja nova generacija uspešnega kompaktnega športnega terenca, ki v skladu z novim passatom prinaša bolj ostro začrtano obliko, do 50 kilogramov manjšo maso, izboljšano učinkovitost in nove elektronske rešitve. Druga generacija prodajne uspešnice je prvi športni terenec iz Volks­wagnovega koncerna, ki konstrukcijsko temelji na napredni platformi MQB (prečnia modularna platforma).

Novi tiguan v dolžino meri 4,49 metra in je 6 centimetrov daljši od predhodnika, medosna razdalja pa je daljša skoraj za 8 centimetrov. Hkrati se je širina povečala za 3 centimetre, na 1,84 metra, višina pa zmanjšala za 3,3 centimetra na 1,63 metra. Oblikovalci so s tem dosegli optično bolj stabilen videz in kljub optično bolj oglati obliki izboljšali koeficient zračnega upora na Cd = 0,31. Tiuguan je po passatu in drugih novih ali nedavno prenovljenih Volkswagnovih modelih prevzel ostrejše vodoravne poteze in predvsem značilen prednji del z višje postavljeno kromirano masko, ki se povezuje z žarometi. Slednji so lahko za doplačilo v celoti LED, zadnje luči pa imajo diode vgrajene že serijsko. Volkswagen za nekatere trge napoveduje celo podaljšano izvedbo (ZDA in Kitajska).

Nova notranjost tiguana se z ostrimi potezami navezuje na zunanji dizajn. Oblikovalci so želeli izraziti športen a hkrati še dovolj robustno-terenski značaj. Merilniki so lahko opcijsko digitalni Active Info Display, na sredinski konzoli pa osrednje mesto zavzema rahlo proti vozniku zasukan ekran na dotik. Novost ob prestavni ročici je stikalo za 4Motion Active Control – različne programe vožnje. Volkswagen pri novem tiguanu obljublja prostornejšo notranjost , in sicer več prostora za kolena in glave zadaj sedečih potnikov. Poleg tega je bil dose­žen velik napredek pri prostornini prtljažnika, ki znaša do 615 litrov, po podiranju naslonjal zadnje klopi pa se prostornina poveča na 1.655 litrov (145 litrov več kot pri predhodniku). Povrh je zadnja klop za 18 centimetrov vzdolžno pomična, po potrebi pa se naslon sovoznikovega sedeža lahko položi naprej in s tem omogoči prevoz dolgih tovorov. Tudi odprtina v prtljažnik je širša, prag pa nižji.

Večja učinkovitost odlikuje tudi motorje: na voljo je paleta osmih agregatov z razponom moči od 85 kW (115 KM) do 176 kW (240 KM) in izpuhi v skladu z normami Euro6. Moči štirih turbo bencinskih
(TSI) motorjev znašajo 92 kW (125 KM), 110 kW (150 KM), 132 kW (180 KM) in 162 kW (220 KM). Dizelski agregati (TDI) dosežejo največje moči 85 kW (115 KM), 110 kW (150 KM), 140 kW (190 KM) in 176 kW (240 KM). Osnovna motorja sta na voljo s prednjim pogonom, pri ostalih je štirikolesni pogon vgrajen serijsko ali na voljo za doplačilo. Vsi motorji so pridobili na moči, a so v primerjavi s predhodnikom do 24 odstotkov varčnejši. Z novim sistemom 4Motion Active Control lahko voznik štirikolesni pogon še bolj individualno prilagaja pogojem uporabe vozila. Za vse izvedbe je na voljo »terenski« prednji del, ki omogoča bistveno boljši kot vstopa v klančino (25,6 namesto 18,3 stopinj). Tiguan je kos priklopnim obremenitvam do 2.500 kg.

Za dovršeno udobje, dinamiko in varnost skrbijo asistenčni sistemi (med drugim serijski Front Assist
z mestno funkcijo zaviranja v sili in prepoznavanjem pešcev, Lane Assist in večnaletna zavora). Serijski je tudi aktivni pokrov motorja, za zmanjšanje poškod pešcev v primeru trčenja. Spletne storitve omogočajo širok spekter uporabe, med drugim avtomatsko javljanje nezgod, spletne prometne informacije in informacije o parkiriščih, poročilo o stanju vozila. Preko vmesnika App-Connect se lahko vsi aktualni pametni telefoni z operacijskimi sistemi Apple ali Android povežejo s funkcijami multimedijskega sistema v vozilu in celo tablični računalniki lahko s pomočjo aplikacije Media Control postanejo sestavni del vozila.


Volkswagen tiguan GTE concept

Volkswagen hkrati s predstavitvijo novega tiguana prikazuje tudi koncept okolju prijaznega vtičnega hibrida Tiguana GTE concept. Napoved serijskega GTE-ja oblikovno vsebuje značilne elemente Volkswagnovih modelov z oznako GTE – kot so denimo specifično oblikovana svetila in prilagojene funkcije v notranjosti ter spremenjena instrumentna plošča. Srce koncepta pa je hibridni pogon s sistemsko močjo 160 kW (218 KM).


Aleksander Praper
 


Tiguan in Tiguan R-line