Nova dizelska goljufija – emisije so prirejene tudi pri motorjih 3.0 TDI

Ponedeljek, 02 November 2015

Ameriška Agencija za zaščito okolja EPA je danes koncernu Volkswagen poslala obvestilo, da so odkrili nov primer goljufije. Tokrat gre (v ZDA) za več kot 10.000 avtomobilov znamk Volkswagen, Audi in Porsche, ki imajo vgrajene šestvaljne turbo-dizelske motorje 3,0 TDI. EPA je koncern Volkswagen tudi obvestila, da bodo primer predali pravosodju, kar lahko koncern stane do 37.500 dolarjev za vsak prodan avtomobil, ki je predmet kršitve.

Agencija za zaščito okolja EPA je že ob odkritju prvih goljufij, ki so se razvile v globalni škandal in povzročile milijardno škodo koncernu Volkswagen ter številne menjave v vodstvu, napovedala, da bo nadaljevala s preiskavami. Poleg "goljufivih" štirivaljnih dizelskih motorjev 1,6 TDI in 2,0 TDI, ki jih v bodoče čakajo servisni posegi, so v nadaljevanju raziskave odkrili prirejanje podatkov tudi pri motorjih 3,0 TDI.

Danes je EPA koncernu Volkswagen AG poslala dopis z obrazložitvijo ugotovitev. V njem so zapisali, da imajo motorji 3,0 TDI, ki so jih odkrili v vozilih VW Touareg (modelno leto 2014), Porsche Cayenne (modelno leto 2015) in Audijih A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L in Q5 (modelno leto 2016), vgrajeno napravo, ki prireja delovanje motorja za doseganje maksimalno nizkih emisij NOx, ko zazna, da se na vozilu izvaja test FTP 75, za ugotavljanje emisij. Elektronika ob zaznavanju testiranja vklopi poseben program delovanja, ki povzroči zvišanje temperature v izpušnem sistemu in hitro ogreje katalizator ter tako izboljša njegovo delovanje, oziroma povzroči zmanjšanje emisij dušikovih oksidov. Naprava ima vgrajen časovnik, ki točno v času, ko se naj bi test končal, izklopi program in preklopi v normalno delovanje.

Kadar vozilo prične vožnjo pod pogoji, ki ne ustrezajo testiranju FTP 75, torej elektronika ugotovi, da gre za običajno uporabo avtomobila, se režim delovanja elektronike, ki poskrbi, da motor ne presega dovoljene količine NOx, sploh ne vklopi. Ob takšnem delovanju omenjeni 3,0 TDI motorji do 9-krat presegajo dovoljene emisije NOx, seveda odvisno od modela in načina vožnje.

Agencija EPA je v obvestilu koncernu Volkswagen zapisala, da bo s preiskavami še nadaljevala. Doslej ugotovljene kršitve bo predala pravosodju, ki lahko koncern Volkswagen za vsako posamezno vozilo, ki se ga tiče emisijska goljufija, predpiše kazen v višini 37.500 dolarjev.

Širjenje zavestnih kršitev na motorje 3,0 TDI pa bo koncern predvidoma še bolj prizadelo v Evropi, kjer večino prodaje omenjenih modelov obsegajo dizelski motorji.

Priloga: Obvestilo EPA Volkswagnu

Odziv: Koncern Volkswagen zanika prirejanje emisij pri motorjih V6 3,0 TDI

Sorodne novice:


Aleksander Praper