BMW, Daimler, Ford, Audi in Porsche bodo skupaj postavili omrežje električnih polnilnic

Torek, 27 December 2016

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company ter koncern Volkswagen načrtujejo skupno podjetje za postavitev visokozmogljivostnega omrežja, ki ga bo sestavljalo 400 ultra-hitrih polnilnic električnih vozil na pomembnih prometnih oseh v Evropi. Moč 350 kW bo omogočila bistveno skrajšanje časa polnjenja, sistem CCS pa bo združljiv z večino električnih vozil današnje in naslednje generacije.

Sorodne tematike:

27.12.2016: BMW, Daimler, Ford, Audi in Porsche bodo skupaj postavili omrežje električnih polnilnic
16.11.2015: Slovensko podjetje Oprema Ravne predstavilo električnega buggya - priporočamo!
7.6.2015: Električni avtomobili in njihove prednosti za okolje - priporočamo!
10.8.2014: Oktobra se z izposojo el. vozil začne projekt prihodnosti Smart City
18.5.2014: Volvov pilotni projekt omogočil okolju prijazen življenjski slog
27.10.2013: Volvo zaključil študijo brezžičnega polnjenja električnih avtomobilov
5.2.2013: Bosch pospešuje razvoj litij-ionskih baterij in sistemov
5.5.2012: Izbran je standardiziran sistem za polnjenje električnih vozil
3.4.2012: Mitsubishi MiEV hiša
25.2.2012: Volvo pomaga razvijati koncept pametnega polnjenja električnih vozil
20.1.2012: Otvoritev prve hitre polnilne postaje za električna vozila - priporočamo!
20.10.2011: Volvo razvija popoln zvok avtomobila
3.11.2010: Toyota bo skupaj s partnerji reciklirala baterije
27.10.2010: Okrogla miza - električni avto na slovenskih cestah- priporočamo!
11.10.2010: Karoserija volva prihodnosti bo služila kot baterija
9.5.2010: Baterija za električni avto in vplivi na okolje - priporočamo!
8.10.2009: Čevelj 3 - električna vozila - priporočamo!

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company ter Volkswagen AG so podpisali memorandum o soglasju, katerega cilj je v kratkem času postaviti znatno število visoko-zmogljivih polnilnih postaj in tako bistveno povečati uporabnost električne mobilnosti za dolge relacije. Gradnja se bo začela leta 2017; v prvi fazi je predvidenih približno 400 lokacij v Evropi, do leta 2020 pa naj bi bilo že tisoče mest za visokozmogljivostno polnjenje. Cilj je, da bi bile polnilne postaje ob avtocestah in pogosto obiskanih tranzitnih cestah javno dostopne in bi s tem omogočale električno vožnjo na daljših relacijah. Polnjenje naj bi se razvijalo tako, da bo v prihodnosti primerljivo priročno kot običajno točenje goriva.

Polnilno omrežje naj bi temeljilo na standardu sistema za kombinirano polnjenje CCS. Predvidena je posodobitev obstoječih tehničnih standardov polnjenja z izmeničnim in enosmernim tokom na naslednjo stopnjo, tako da bo predvidena infrastruktura omogočala hitro polnjenje s kapaciteto do 350 kW. Vozila, prilagojena za takšno moč, se bodo – v primerjavi z današnjimi električnimi vozili – napolnila v samo delčku časa. Uporaba polnilnega omrežja je predvidena za vsa vozila opremljena s standardom CCS – ne glede na znamko. To naj bi pripomoglo k bistveno večji sprejetosti električnih avtomobilov v Evropi.

BMW Group

Harald Krüger, predsednik uprave družbe BMW AG: "To visokozmogljivostno polnilno omrežje je za voznike dodaten prepričljiv argument za prehod na električno mobilnost. Koncern BMW Group je v zadnjih letih že vpeljal številne javne projekte polnilne infrastrukture. Skupni projekt je za nas še en pomemben mejnik, ki jasno kaže, da morajo avtomobilski proizvajalci za spodbuditev razvoja električne mobilnosti združiti svoje moči."

Daimler AG
"Prodor e-mobilnosti zahteva predvsem dve stvari: prepričljiva vozila in obširno polnilno infrastrukturo. Z novo znamko EQ začenjamo našo električno produktno ofenzivo: do leta 2025 bo naša ponudba obsegala več kot deset popolnoma električnih osebnih vozil. In skupaj s partnerji bomo sedaj postavili najzmogljivejšo polnilno infrastrukturo v Evropi," je povedal dr. Dieter Zetsche, predsednik uprave družbe Daimler AG in vodja področja Mercedes-Benz Cars. "Razpoložljivost postaj za hitro polnjenje omogoča električno mobilnost na dolgih relacijah, poleg tega pa bo prispevala k temu, da se bo vedno več kupcev odločilo za električna vozila."

Ford Motor Company
"Zanesljiva, ultrahitra polnilna infrastruktura je pomembna za sprejetost pri strankah in to ima potencial, da se bo vožnja na električni pogon povzdignila na nivo vsesplošne uporabnosti," pravi Mark Fields, predsednik in predsednik uprave družbe Ford Motor Company. "Prepričani smo v svojo strategijo razvoja elektrificiranih vozil in tehnologij, ki se orientirajo po željah in mobilnostnih potrebah naših strank. To polnilno omrežje bo našim strankam bistveno poenostavilo uporabo elektrificiranih vozil."

Audi AG
"Ustvariti želimo omrežje, s katerim bo našim strankam za polnjenje na daljših poteh zadostoval že čas odmora za kavo," pravi Rupert Stadler, predsednik uprave družbe Audi AG. "Zanesljiva ponudba hitrega polnjenja igra ključno vlogo pri odločitvi strank za električni avtomobil. S tem sodelovanjem želimo povečati sprejetost električne mobilnosti in pospešiti prehod na brezemisijsko vožnjo."

Porsche AG
"Za nas sta odločilni dve stvari: hitro polnjenje in prava postavitev polnilnih postaj," pravi Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG. "Oboje skupaj tudi v električnem vozilu omogoča prav takšno potovanje kot v vsakem avtomobilu z motorjem z notranjim zgorevanjem. Kot avtomobilski proizvajalec aktivno ustvarjamo našo prihodnost – ne samo z razvojem vozil z izključno električnim pogonom, ampak tudi s postavitvijo za to potrebne infrastrukture."

Sodelujoči avtomobilski proizvajalci želijo s predvidenimi investicijami v izgradnjo omrežja poudariti svoje zaupanje v električno mobilnost. Ustanovna partnerska podjetja BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company in koncern Volkswagen bodo imela v skupnem podjetju enake deleže. Drugi avtomobilski proizvajalci so vabljeni, da se pridružijo polnilnemu omrežju in prispevajo k priročnim polnilnim rešitvam. Skupno podjetje je poleg tega pripravljeno za sodelovanje z regionalnimi partnerji.

Ustanovitev skupnega podjetja je odvisna še od podpisa pogodbe o skupnem podjetju in odobritve združitve s strani različnih jurisdikcij.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper