Oktobra se z izposojo električnih vozil začne projekt prihodnosti Smart City

Nedelja, 10 Avgust 2014

O mehanizmih mobilnosti prihodnosti, pametnih mestih in ostalih inovativnih idejah, ki želijo mestni promet narediti čim prijetnejši in bolj dostopni v naslednjih letih ste že veliko slišali. Vendar, konkretnih primerov je zelo malo in še vedno so daleč do uresničitve. Po koncu poletja bodo v Grenoblu in okolici, z začetkom novega šolskega leta, te sanje postale resničnost. S tem bo mesto v francoskih Aplah postalo pionir v mobilnosti prihodnosti.

Sorodne tematike:

27.12.2016: BMW, Daimler, Ford, Audi in Porsche bodo skupaj postavili omrežje električnih polnilnic
16.11.2015: Slovensko podjetje Oprema Ravne predstavilo električnega buggya - priporočamo!
7.6.2015: Električni avtomobili in njihove prednosti za okolje - priporočamo!
10.8.2014: Oktobra se z izposojo el. vozil začne projekt prihodnosti Smart City
18.5.2014: Volvov pilotni projekt omogočil okolju prijazen življenjski slog
27.10.2013: Volvo zaključil študijo brezžičnega polnjenja električnih avtomobilov
5.2.2013: Bosch pospešuje razvoj litij-ionskih baterij in sistemov
5.5.2012: Izbran je standardiziran sistem za polnjenje električnih vozil
3.4.2012: Mitsubishi MiEV hiša
25.2.2012: Volvo pomaga razvijati koncept pametnega polnjenja električnih vozil
20.1.2012: Otvoritev prve hitre polnilne postaje za električna vozila - priporočamo!
20.10.2011: Volvo razvija popoln zvok avtomobila
3.11.2010: Toyota bo skupaj s partnerji reciklirala baterije
27.10.2010: Okrogla miza - električni avto na slovenskih cestah- priporočamo!
11.10.2010: Karoserija volva prihodnosti bo služila kot baterija
9.5.2010: Baterija za električni avto in vplivi na okolje - priporočamo!
8.10.2009: Čevelj 3 - električna vozila - priporočamo!

Oktobra 2014, bo 70 Toyotinih ultra-kompaktnih električnih vozil i-ROAD in COMOS, in okoli 30 postaj za polnjenje, razvitih in vzdrževanih s strani EDF-ove podružnice Sodetrel, pripravljeno in na razpolago tri leta, zahvaljujoč edinstvenem partnerstvu med mestom in mestno občino Grenobla, francoskega energetskega podjetja EDF, japonskega proizvajalca avtomobilov Toyota in Citélib-a, lokalnega podjetja za izposojo koles.

S povezovanjem z IT infrastrukture javnega prevoza bo ta nov način izposoje vozil dopolnil ponudbo Citélib-a, trenutne storitve za izposojo avtomobilov v Grenoblu, tako da bo uporabnikom omogočeno, da si majhno električno vozilo izposodijo na eni lokaciji, vrnejo pa ga na drugi. Projekt ima za cilj tudi promocijo povezovanja javnega prevoza (tramvaji, avtobusi, vlaki) in novega modela osebne mobilnosti z uporabo majhnih vozil, ki ne zahtevajo toliko prostora kot konvencionalna vozila. Glavna ideja je omogočiti potnikom, da prve in zadnje kilometre svoje poti prevozijo, zaradi večje fleksibilnosti, prihranitve časa in v cilju zmanjšanja prometne gneče in izboljšanja kakovosti zraka v središču mesta.

Citélib by Ha:mo odgovarja izzivom današnjice…in vam prihrani čas. 
Novi družbeni trendi in obnašanja porabnikov jasno kažejo, da je trajnostna mobilnost tu, da bi tu tudi ostala. Edino vprašanje je, koliko hitro se bo ta trg razvijal. Raziskave kažejo, da povprečno dnevno potovanje v Evropi traja od 40 do 50 minut. Potniki vedno več uporabljajo javni prevoz, večina pa še vedno hodi peš še dobrih 15 minut do svoje končne destinacije. Nove IT tehnologije, v kombinaciji z inovativnimi rešitvami za mobilnost, omogočajo fleksibilnejši način prevoza in brez dvoma bodo postali središče prihodnosti majhnih mest.

Predstavljajte si, da je ponedeljek zjutraj. Zapuščate svoje stanovanje na obrobju Grenobla ob 7:25, na poti v službo ste. Še vedno ne popolnoma zbujeni lovite avtobus do centra mesta – okoli 20 minut vožnje. Izstopite in čakate drugi avtobus še par minut. Deset minut kasneje sestopite z avtobusa in imate še vedno pet minut od službe. Zdaj je 8 in 5 minut. Spet zamujate na sestanek ob 8, vam pa še niti kave ni uspelo popiti. Včasih pa se, zaradi večje fleksibilnosti, odpeljete z avtom. Vozite do središča mesta, kar pomeni da morate vstati še bolj zgodaj, ob 7 in 15, kar pa ne pomeni, da boste prispeli pravočasno, zaradi prometne gneče in časa, ki ga potrebujete da bi našli parkirni prostor. Zveni znano?

S sistemom Citélib by Ha:mo, se lahko poslovite od stresa. Med vašo vožnjo s trolo vzemite vaš pametni telefon. S pomočjo aplikacije boste lahko videli koliko prostih vozil i-ROAD je na vašem običajnem postajališču. S samo nekaj kliki ga lahko rezervirate in plačate. S pomočjo druge aplikacije pa lahko vidite razmere v prometu in javnem prevozu, tako da lahko načrtujete najboljšo pot za ta dan.


Ko izstopite iz avtobusa, samo povežite pametni telefon s postajo za polnjenje, in vzamite vaš i-ROAD. Čez šest minut pa ste že na postaji za polnjenje, ki se nahaja dve minuti od vaše službe. Zdaj je 7 in 53 minut – dovolj časa za skodelico kave preden se začne vaš sestanek ob 8. uri. Ravnokar ste prihranili 30 % časa, ki ga porabite na potovanje. SE odpravljate še kam to jutro? Ni problema. V Grenoblu je okoli 30 postaj, kar je dovolj gosta mreža, ki vas pripelje kar se le da blizu vaše destinacije.

Edinstveno partnerstvo z jasno vizijo mestne mobilnosti prihodnosti Z združevanjem svojih znanj in izkušenj, partnerji na tem projektu ponujajo Grenoblu inovativno storitev, ki bo omogočila oceno zmogljivosti nove vrste prevoza v resničnih razmerah. Christophe Ferrari, predsednik Grenoble-Alpes Métropole pojasnjuje: „Družba Grenoble-Alpes Métropole je bila vedno odprta za inovacije. V smislu velikosti je ta sistem popolnoma ustrezen za takšen test, v Grenoblu pa si tradicionalno upamo storiti nekaj takega.” je še dodal ”Že samo partnerstvo med nami, Toyoto, EDF-om in Citélib-om, lokalno storitvijo izposoje vozil je novost v Franciji. Izjemna priložnost za našo skupnost, da v naslednjih treh letih ekskluzivno, edini v Evropi, testiramo nov način potovanja, ki ni samo inovativen, temveč tudi ekonomičen in okolju prijazen. To je eksperiment, ki koristi našemu prebivalstvu, je pa tudi primer, ki bi mu morali slediti tudi drugi.”

Zaradi velikosti tega integriranega in vsestranskega projekta ni možna njegova realizacija s strani samo enega podjetja: partnersvo in sodelovanje sta ključ uspeha, tako med partnerji kakor tudi z lokalno skupnostjo.

  • EDF prispeva k projektu z okoli 30 postaj za polnjenje, a tudi z izkušnjami dolgimi več kot pol stoletja v razvoju električne mobilnosti, skozi razvoj tehnologij akumulatorjev in upravljanja infrastrukture za polnjenje. EDF ima za cilj zedinjenje svojih javnih, korporativnih in zasebnih uporabnikov v prehanju na trajnostne načine prevoza, ki so manj hrupni in brez emisij CO2. “Da bi postal mesto prihodnosti, mora biti Grenoble tako gospodarsko privlačen kakor tudi lep kraj za življenje. Električna mobilnost ponuja dobro razmerje, saj omogoča, da se različni načini prevoza medsebojno dopolnjujejo. Združuje tradicionalne načine prevoza z novimi, inovativnimi, kot je ta naš projekt”, je izjavil Christian Missirian, direktor EDF Commerce Rhone-Alpes Auvergne.
  • Sodetrel, podružnica v popolni lasti EDF-a, k projektu prispeva s svojo pomembno strokovnost, ki vključuje upravljanje infrastrukture za polnjenje električnih in “plug-in” hibridnih vozil, komercialno upravljanje storitev za polnenje, kakor tudi upravljanje storitev za izposojo avtomobilov za javni in zasebni sektor.
  • Toyota poskrbi za 70 ultra-kompaktnih električnih vozil, ki se bodo uporabljala v tem projektu: Toyota COMS (en sedež, 4 kolesa, mali zadnji prtljažni prostor) in Toyota i-ROAD (dva sedeža, 3 kolesa s tehnologijo Active Lean). Drugo vozilo omogoča popolnoma nov in zabaven način vožnje. Zelo kompakten avto, združuje enostavno ravnanje motocikla ali skuterja z udobjem in stabilnostjo avtomobila. Toyota razvija tudi sistem upravljanja podatkov, ki bo omogočil prikaz in rezervacijo vozila. Sistem bo intergriran z obstoječim Grenoble IT sistemom, da bi bilo možno načrtovanje poti in uporaba drugih načinov prevoza, z uporabo pametnega telefona. Citélib by Ha:mo je drugi Toyotin projekt Ha:mo (skrajšano do Harmonious Mobility), ki je istočano tudi prvi izven Japonske. “Ta koncept se ujema z našo globalno vizijo o mobilnosti prihodnosti, ki temelji na štirih postulatih: varnost, udobje, enostavna uporaba in okolju prijazno”, je komentiral Michel Gardel, potpredsednik Toyota Motor Europe. “Ha:mo je oblikovan tako, da zmanjša stres, ki ga povzročajo gneče v prometu, prometna konica in iskanje parkirnega prostora. Zmanjšuje pa tudi emisije, ki povzročajo slabo kakovost zraka v središču mesta”, je dodal.
  • Citélib je izbran zaradi svojih rezultatov in več kot 10 let izkušenj v izposoji avtomobilov v tej regiji. “Poleg tega, da je razširil našo trenutno poudbo vozil (dva do devet sedežev), je projekt Citélib by Ha:mo izpolnil praznino, ki jo imamo za kratke razdalje in omogočil našim uporabnikom prevzem in puščanje vozila na različnih lokacijah”, pravi Martin Lesage, generalni direktor podjetja Citélib. “V Grenoblu smo zabeležili povečanje števila izposoj za 30%, naše storitve pa uporablja 50% več zasebnih in poslovnih klijentov. Le-ta podpira razvoj gospodarske dejavnosti v različnih delih naše skupnosti in povezuje univerzitetne kampuse in razsikovalne centre.”

Zakaj Grenoble?
Grenoble je že leta znan kot inovativno mesto. Njegov znanstveni park Presqu’île je dom prestižnih inštitutov in podjetij, kot sta CEA in ST Microelectronics. Njegovo geslo je: “Tam, kjer si predstavljamo mesto prihodnosti”. Njegova univerza ima več kot 60 000 študentov, v enem izmed najsodobnejših kampusov v Franciji. Leta 1987 je bil Grenoble drugo francosko mesto, za Nantesom, ki je ponovno uvedlo električne tramvaje. Leta 2013, 78 milijonov ljudi je uporabljajo javni prevoz. Danes, obratuje pet tramvajskih linij. Drugi okolju prijazni prevozi tudi zavzemajo pomembno mesto v mestnem sistemu prevoza, kot je 5000 koles Metrovélo in več kot 320 km kolesarskih stez.

Prebivalci Grenobla se lahko že zdaj prijavijo na ta sistem
Prebivalci Grenobla se lahko vnaprej registrirajo za uporabo sistema Citélib by Ha:mo. Če se registrirajo to poletje, dobijo dodaten denar/čas, ki ga bodo lahko izkoristili v oktobru, ko servis začne z obratovanjem.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper